Voedingskeuze baby’s
Is het bijna zo ver? Na je baby’tje 9 maanden bij je gedragen te hebben, staat de bevalling in het vooruitzicht. Dan zijn er ontzettend veel beslissingen die je moet nemen. Een belangrijke keuze is het geven van borstvoeding of flesvoeding. Welke voor- en nadelen zitten er aan welke voeding, en welke keuze is het beste voor jou als aanstaande moeder? Wij leggen het graag uit!
Borstvoeding
Moedermelk heeft een unieke samenstelling in vergelijking met flesvoeding. Na 9 maanden is jouw lichaam namelijk helemaal aangepast aan de behoefte van jouw baby. De samenstelling van de borstvoeding verandert continu, zodat het voldoet aan de behoefte van jouw baby, op elk moment van de dag. Ieder mens is anders, iedere baby is anders, wat ook betekent dat elke moeder een andere samenstelling van borstvoeding heeft. Borstvoeding heeft positieve effecten op de gezondheid van moeder én kind. De moedermelk beschermt de baby tegen ontstekingen in de maag en darmen, maar ook tegen luchtweginfecties. Daarnaast zorgt moedermelk ervoor dat de hersenen optimaal ontwikkelen.
Elke keer dat jij borstvoeding geeft aan de kleine, trekt je baarmoeder samen waardoor de oorspronkelijke grootte van de baarmoeder weer eerder terug is zoals deze was zoals voor de bevalling.
Waar je ook bent, met moedermelk weet je zeker dat je altijd voldoende melk bij je hebt. Je hebt ook altijd de keuze om de moedermelk af te kolven voordat je weggaat, mocht je de baby thuislaten en onderweg geen borstvoeding te hoeven geven.
Flesvoeding
Waarom kiezen sommige mama’s toch niet voor borstvoeding?
Veel moeders kiezen er toch voor om flesvoeding te geven in plaats van borstvoeding. Borstvoeding geven is namelijk een intensieve taak: vaak heeft de baby ook ‘s nachts dorst en ben jij de enige die de baby op dat moment kan voorzien van melk. Borstvoeding geven kan ook gevoelig zijn voor de tepels. De gevoeligheid wordt na een aantal weken gelukkig minder, maar kan sterk aanwezig zijn vlak na de bevalling.
De samenstelling van flesvoeding is tegenwoordig zo goed ontwikkeld dat het alle voedingsstoffen bevat die een kindje nodig heeft. Het is makkelijk aan te schaffen, maar vergeet niet dat het soms relatief veel geld kost. Check altijd voordat je weggaat of je voldoende melk bij je hebt en zorg dat je het kan opwarmen op de plek waar je naar toe gaat. Flesvoeding geeft praktisch gezien een hoop voordelen: wanneer je de voeding uit handen geeft, is dit met flesvoeding geen enkel probleem.
Flesvoeding geeft geen emotionele band zoals borstvoeding dat doet. Wanneer een baby huilt of verdrietig is, geeft de moeder vaak borstvoeding om de baby te troosten. Het lichamelijk contact dat jij met je baby hebt, geeft een speciale en zelfverzekerde band, een gevoel van voldoening. Dit mis je als je kiest voor flesvoeding.
Weet dat je keuzes rondom je zwangerschap nooit alleen hoeft te maken. Bij Kraamzorg Mooie Baby staan we altijd klaar om te helpen met vragen of te adviseren in keuzes. Zo ook de keuze voor fles- of borstvoeding.

Kraamzorg
Wat houdt kraamzorg precies in?
Bevalling
Wil je thuisbevallen of in een ziekenhuis?
Kraamzorg aanvragen
Vul het aanmeldformulier in en we nemen contact met u op.